hittestress
De optimale temperatuur voor melkvee ligt tussen de 5 en 20 graden, afhankelijk van de snelheid van luchtverplaatsing en de luchtvochtigheid. Praktisch gezien kan men zeggen dat in ons land met veelal een hoge luchtvochtigheid, temperaturen boven de 21 graden al voor enige hitte-stress kunnen zorgen. In de maanden april tot en met oktober zijn temperaturen tussen 23 en 28 graden niet uitzonderlijk: in 2016 en 2017 bestond meer dan één derde van het totaal aantal dagen per jaar volgens de officiële metingen van het KMI uit warme dagen, wat betekent boven de 20 graden. Verschillende acties kunnen uw koeien ondersteunen tijdens deze periode. We geven u hierover graag enkele richtlijnen.
Ontwormen & vaccineren schapen en geiten
Graag informeren we u als eigenaar van schapen en/of geiten over de meest voorkomende vaccineerbare ziektes. Ook geven we graag een overzichtje van de mogelijke ontwormingsstrategieën. In bijlage vind je onderaan een schematisch overzichtje.
ontworming paarden
Om u een te helpen met een correcte ontworming van uw paarden stellen we in de periode van april tot einde mei voor u graag een ontwormingspakket voor 1 jaar samen. In dit pakket zit een ontwomingsadvies en de producten voor u klaar. Bovendien ontvangt u hierop en extra voordeel.
beslissingsboom ontworming
Welke ontwormingsstrategie past best bij jouw weideseizoen? Het antwoord hierop is afhankelijk van verschillende factoren. Deze beslissingsboom kan je hierbij helpen.
vliegenbestrijding-auriplak
Een correcte vliegenbestrijding is voor runderen op de weide geen overbodige luxe! Twee diergeneeskundig geregistreerde en doeltreffende middelen zijn butox pour-on en auriplak oorlabels. Hier vind je in een overzicht het gebruik van de auriplak oorlabels terug.
Preventieve gezondheidszorg bij lama’s & alpaca’s
Lama's en Alpaca's hebben de laatste jaren hun weg naar Europa gevonden! Net als alle dieren hebben deze kameelachtigen hebben hun specifieke problemen. We sommen graag enkele weetjes over hun preventieve gezondheidszorg voor u op.
Nieuwe wetgeving rundertuberculose
Sinds 1 Februari 2021 is de regelgeving over TBC veranderd. Vanaf heden is het niet meer noodzakelijk om aangekochte runderen uit Belië te turberculineren. Enkel aankopen vanuit risicolanden moeten nog steeds worden getuberculineerd (zoals, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk, ...). TBC zal een serologische bewaking krijgen, dit wil zeggen dat elk bedrijf één keer in de vijf jaar zal worden getest door middel van bloednames.
Alle paarden en paardachtigen moeten geïdentificeerd en geregistreerd zijn in de centrale gegevensbank vóór 31 december van hun geboortejaar of ten laatste binnen de zes maanden na de geboorte.
Rhinopneumonie is een virusziekte bij het paard die drie verschijningsvormen kent en veroorzaakt wordt door het equine herpesvirus type 1, verder afgekort tot EHV-1.
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie