Tegenwoordig is het steeds gemakkelijker om huisdieren mee te nemen wanneer we naar het buitenland reizen. Er moet echter wel rekening gehouden worden met eisen die de verschillende landen stellen i.v.m invoer van een dieren. Sommige landen (o.a. Malta ) hebben zelfs een quarantaine ingesteld van 6 maanden.

Waaraan moet u denken?

Een vakantie samen met de hond moet je voldoende voorbereiden. Het zou spijtig zijn indien u aan de grenscontrole niet mag verder reizen, omdat uw hond niet toegelaten wordt. Informeer tijdig aan welke voorwaarden uw hond moet voldoen om mee te kunnen reizen. In West-Europa heeft men een vrij uniforme en eenvoudige wetgeving ivm huisdieren. (met uitzondering van Scandinavië en Verenigd Koninkrijk).

Indien u met het vliegtuig reist, contacteert u best uw reisagent om de voorwaarden te kennen. Bij vele luchtvaartmaatschappijen is het toegelaten om kleine honden in het vliegtuig mee te nemen, maar vraag het op voorhand na zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Voorzie tijdens de reis voldoende pauzes. Geef uw huisdier regelmatig fris water en verlucht de wagen voldoende. Laat uw hond nooit alleen achter in de wagen om oververhitting te vermijden. Dit kan zelfs optreden bij matige temperaturen, zeker wanneer de hond zich te sterk zou opwinden tijdens uw afwezigheid.

De vaccinatie tegen hondsdolheid is wettelijk verplicht voor elk huisdier dat meegaat naar het buitenland of ten zuiden van Samber en Maas komt. De geldigheid van het vaccin is sinds de invoering van het Paspoort volgens Europees model vastgelegd op 3 jaar (voor binnen- en buitenland). Voor het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië geldt een speciale procedure.
Deze landen vragen naast de vaccinatie tegen hondsdolheid, ook een controle op de werking van dat vaccin door middel van een bloedproef. U dient ook in bezit te zijn van een verklaring dat de hond niet buiten West-Europa is geweest.

Tijdens een verblijf in zuiderse streken kan de hond besmet worden met parasieten en ziekten waarvoor men beter preventief kan behandelen. De meeste van deze producten zijn specifiek voor een bepaalde soort parasiet, maar werken daarnaast ook nog tegen vlooien. Wanneer u richting het middellands zeegebied resti, is een preventieve behandeling tegen hartworm aan te raden. U kan veel problemen vermijden door een goede preventieve behandeling.

Een reisapotheek voor uw hond zal ongeveer dezelfde zijn als die we voor ons zelf zouden meenemen nl: ontsmettingsproducten, iets tegen insectenbeten, iets tegen diarree en antibraakmiddelen. Zorg wel dat de gepaste dosissen voor uw hond gekend zijn!
Samengevat:

  • Europees paspoort ( chip)
  • Geldige Rabiesvacinatie
  • Parasitaire preventie (vlooien, teken, mugen, zandvliegjes,...)
  • Reisapotheek


Indien u meer informatie wenst, kan u ons steeds contacteren.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie