Help bij mijn eerste Lama of Alpaca : administratie bij houden van lama’s & alpaca’s


Eerst dient een beslagnummer worden aangevraagd, voor kameelachtige eindigde deze op -0801.

Dit kan worden gedaan door middel van het registratieformulier dat moet worden ingevuld bij de aankoop van een eerste alpaca. Dit wordt geregistreerd in de saniteldatabank, die in België de identificatie, de registratie en het toezicht op dieren beheert.

Even een aantal administratieve verplichtingen op een rijtje:

 1. correcte identificatie van de dieren, die moet gebeuren voor de verkoop. Bij kameelachtige mag identificatie gebeuren door middel van een chip achter het oor of door middel van een oormerk.
 2. Wanneer de dieren op transport gaan moet een verplaatsingsdocument worden opgemaakt en geregistreerd door de persoon die de dieren verplaatst.
 3. Bij aankomt van het dier dienen het dier geregistreerd te worden op jou beslag.

Wat nog?

 1. Je bent verplicht een bedrijfsregister bij te houden. Je krijgt dit nadat je beslagnummer geactiveerd is, van elke diersoort apart.
  1. In dit register dien je de aanwezigheid van alle dieren bij te houden. Elke aankoop, verkoop, identificatie en sterfte dient binnen de 7 dagen aan het register te worden toegevoegd.
  2. één maal per jaar tussen 15 december en 15 januari dien je aan dgz door te geven hoeveel dieren er op jou beslag aanwezig zijn
 2. Daarnaast moet je in je register documenten over medicatie die gebruikt zijn bij de dieren bijhouden. Als de dierenarts de medicatie toedient, zorgt hij voor die registratie.
 3. Bij verplaatsing van een kameelachtige naar een andere eigenaar dient een verplaatsingsdocument opgemaakt te worden. Dit verplaatsingsdocument kan door jou zelf geregistreerd worden op veeportaal of dit kan gebeuren door dgz, indien je het door dgz laat wordt een registratiekosten aangerekend.

Ten slotte dien je bij elke export of import van dieren de lokale eenheid van de dgz in te lichten . Zij zullen je meer informatie geven over wat er juist in orde moet zijn.

Enkele belangrijke websites:

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie